Auton korjauspelti ja sen käyttötarkoitukset

  • 26 Nov, 2022

Auton korjauspeltiä tarvitaan monessa tilanteessa

Varsinkin vanhempien autojen omistajat ovat huomanneet sen, kuinka tärkeä auton korjauspelti on käytössä. Korimateriaalit ovat kehittyneet vuosien mittaan hyvin paljon ja ne suojaavat kuljettajaa ja matkustajia entistä paremmin, onpa kyseessä iskut tai sääolot. Korin osilla on myös paljon vaikutusta siihen, millaiset ajo-ominaisuudet autossa on. Ei myöskään voi vähätellä auton ulkonäköä, sillä korjauspelti tuo autosta sen parhaimmat puolet esiin tavalla tai toisella. Mihin tarkoitukseen peltiä voi käyttää?

Vikoja tunnistamaan

Jos tuntuu siltä, että auto tarvitsee jonkin verran tuunausta, on suhteellisen helppo ulkopuolelta huomata ne kohdat, johon peltiä tarvitaan. Aina ei välttämättä selviä naarmuista pelkästään hiomalla ja maalaamalla vaan joskus on huomattavasti parempi, kun sovinnolla ottaa uutta peltiä käyttöön ja vanhakin auto näyttää entistä ehommalta. Uusi korjauspelti poistaa ruosteen ja samalla auto saanee vähän lisää elinikää.

Autosta huolehtiminen tarkoittaa käytännössä myös sitä, että sitä pitäisi puhdistaa, jolloin ruoste ei pääse tekemään tuhojaan. Suomen maanteillä on talvisaikaan reilusti suolaa, joten maalipinnassa ei tarvitse olla kovinkaan isoa säröä, kun se alkaa niin sanotusti kuplimaan eli päällimmäisen maalikerroksen alla oleva maali on siinä vaiheessa aloittanut jo ruostumisensa. Tätä varten tarvitaan auton korjauspeltiä, että saadaan pelastettua, mitä pelastettavissa on.

Millaista on hyvä auton korjauspelti?

Moniin autoihin on saatavissa merkkikohtaisia helmapeltejä tai sivuhelmoja. Ne voi tilata auton rekisterinumerolla, jolloin voi olla varma siitä, että autosi saa juuri sen osan, mikä sille kuuluukin. Tunnetuista merkeistä yksi on Klokkerholm. Yrityksen tarjonnasta löytyy paljon muutakin kuin pelkästään peltikorjaukseen käytettäviä osia.

Osia, joita useimmiten autossa tarvitsee, ovat konepellit, maskit, puskurit, helmapellit sekä etu- ja takalokasuojat. Myös öljypohja on sellainen osa, joka ottaa usein osumaa. Äsken mainitut tuotteet saa suoraan tilattua autoonsa sopivana, mutta toisinaan on tarpeen hankkia myös pelkästään peltiä ja sen avulla tehdä itse tarpeellinen korjaus autoon. Hyviä peltiosia ovat sellaiset, joita on käsitelty valmiiksi ruostetta estävällä pohjamaalilla tai ne ovat sinkittyjä.

Peltiä löytyy myös useampaa paksuutta, joten hyvin usein mieleisen levyn saa hankittua hyvinkin helposti. Tavallisten levyjen lisäksi tarjolla on myös peltiä, jossa on L-profiili. Valmis profiili on toisinaan hyvä vaihtoehto eikä silloin tarvitse itse muotoilla peltiä auton tarpeeseen. Itse tehty remontti tulee aina halvemmaksi, joten rahaa jää seuraavaa remonttia varten tai siihen, että katsomassa, mitä kasinot Suomessa tarjoavat.

Monikäyttöinen auton korjauspelti

Monikäyttöisen korjauspellin avulla saa korjattua kolarivauriot sekä äsken mainitut ruosteen pilaamat pellit. Uuden pellin avulla auto näyttää paljon paremmalta, mutta sillä on myös mukavampi ajaa, kun kaikki on kunnossa. Puoliksi vitsinä voikin todeta, että kun pahimmat ruosteet peittää uudella auton korjaus pellillä, ei katsastusmieskään kiinnostu niin paljon kulkuneuvosta ja etsimällä etsi siitä vikaa.

Auton kori on varsin näkyvä, joten sen kunnossapito vaatii aina käsityötä. Samalla, kun vaihtaa pellit uuteen, voi myös tarkastaa, onko pellin alapuoliset osat kunnossa vai pitääkö myös niille tehdä jotakin. Pahin mahdollinen yllätys autoilijalle onkin se, että ruoste on päässyt syömään tärkeitä sisäsuolisia rakenteita. Toisinaan taas kolarikolhu voi olla myös korjattavissa ilman uusien peltien asentamista.

Aina ei pysty tai edes osaa vaihtaa autoonsa ruostuneita peltejä ja silloin auto on vietävä peltikorjaamolle. Niissä hinnat vaihtelevat huomattavasti ja siksi niiden vertaileminen on yksi tärkeimmistä asioita. Tarkkana pitää olla sen suhteen, ettei hintaa lisätä mitään ylimääristä tai toisinaan niissä on ’ilmaa’. Autoilu on muutenkin kallista, joten omistajan on oltava tarkkana silloin, kun tekee autoonsa remonttia. On aivan sama, onko kysymyksessä peltiremontti tai moottoriremontti.