Auton polttimoiden vaihto

  • 27 Jan, 2022

Yllättääkö, jos kerron, että auton polttimoiden vaihto on jokseenkin hankalaa? Kyselytutkimus paljastaa karun totuuden, että suomalaiset eivät mielellään itse vaihda polttimoita. Suomalaisista autoilijoista vain noin 47 prosenttia osaa vaihtaa polttimon. Lisäksi on huomattavaa, että uusien autojen ostajista sen osaa tehdä vain 36 prosenttia ja vastaavasti käytettyjen autojen omistajista sentään 56 prosenttia. Mitä tämä kertoo autoilijoista tai autoista? Se kertoo, että uudemmissa autoista monet ovat sellaisia, että polttimo on hankala vaihdettava.

Auton polttimo ei välttämättä ole se helpoin vaihdettava.

Mitä auton polttimoiden vaihto vaatii?

Miksi polttimon vaihto autoon on niin vaikeaa? Toisaalta ei voi syyttää kuljettajaa siitä, että työ on vaikeaa. Kunnolliset työkalut ovat usein tarpeen, mutta myös toisissa autoissa joutuu purkamaan suhteellisen paljon osia alta pois, ennen kuin polttimoon pääsee käsiksi. Lisäksi polttimo pitää saada paikoilleen oikeaan asentoon. Sehän ei saa häikäistä vastaantulevia. Jos vaihtaminen on hankala tehtävä, siihen ei siksi käytetä aikaa, vaan annetaan ammattilaisten se tehdä.

Jos haluaa testata sitä, kuinka hyvin polttimo osataan vaihtaa erilaisilla korjaamoilla, kannatta ehdottomasti valita testiautoksi Audi A4, jonka lampunvaihto on todella suhteellisen hankala operaatio. Jos jätetään merkkikorjaamot pois laskuista, on paljon korjaamoita, jotka eivät edes ryhdy toimeen, kuullessaan auton merkin. Syyksi kerrotaan milloin mitäkin. Yleensä vedotaan siihen, että ei ole aikaa sitä tehdä tai sitten vaihtoon tutustuminen vie liikaa aikaa.

Onko polttimon vaihto autoon mahdollista vain merkkikorjaamolla?

Polttimoita on tarjolla monissa varaosakaupoissa ja toisinaan jopa huoltoasemilla, mutta itse vaihtaminen onkin sitten niin sanottu "taiteen laji". Mitä siis tehdä, jos auton polttimoiden vaihto ei huoltamolla onnistu? Audin kuljettaja siis taivaltaa matkaansa toinen lamppu pimeänä, tekee sen itse vai vie merkkikorjaamolle, joka ei välttämättä ole auki juhlapyhinä ja vastaavina. Entä sitten, jos toinenkin polttimo sanoo sopimuksensa irti? Totuuden nimissä on myös sanottava, että myöskään pääväylien varrella ei ole osaamista.

Jos vihdoin löytää sopivan paikan, missä auton polttimoiden vaihto onnistuu, niin kannattaako samalla kertaa pyytää molempien polttimoiden vaihto? Tietenkin se kannattaa, jos jokin korjaamo sen vain osaa tehdä. Silloin ei tarvitse käydä läpi samaa ongelmaa jonkin ajan kuluttua uudelleen. Joten jos Audin kuljettaja saa polttimonvaihtajasta kiinni, ei siitä ihan heti kannata päästää irti.

Tee se itse vai?

Onneksi kaikki polttimon vaihdot eivät ole yhtä vaikeita kuin Audi A4:n. Mutta haastetta on myös monessa muussakin. Se on vähän kuin jalkapallo jos vastassa on todellinen taituri maalivahtina. Pallo ei vain mene verkkoon eikä pisteitä heru. Pisteitä ei myöskään heru siitä, jos korjaamo tai huoltamo jättää lampun vaihtamatta. Pitääkö Audi -kuskin itse opetella vaihtamaan polttimonsa, jos työ on kerran niin vaikea? Audin oikean puolen polttimo on vielä vaikeampi vaihtaa kuin vasemman.

Aina sanotaan, että itse pitäisi aina tehdä autossa kaikki helpoimmat ja pienimmät vaihdot, kuten polttimot sekä tuulilasin pyyhkimen vaihdot. Sehän on totta, että säästä auton kuluissa tekemällä itse. Todellakin, jos mennään parikymmentä vuotta taaksepäin, polttimon vaihto ei ollut mikään ongelma tehdä itse. Lähes jokainen kuski sen pystyi tekemään ja tarvittaessa apua sai lähes jokaiselta huoltoasemalta.

Auton polttimoiden vaihto tänään

Jossain vaiheessa autot tulivat toinen toistaan hankalammiksi ja huoltotaito katosi johonkin. Mutta huolestuttavaa se on siinä, että myöskään huoltamot eivät enää pysty vaihtamaan polttimoita autoon kuin autoon. Maglite-polttimo sopii moniin autoihin, mutta auttaako se tieto, jos ongelma onkin siinä, että autossa ei vain yksinkertaisesti ole tilaa tehdä polttimon vaihtoa? Sormet eivät vain mahdu lähellekään sinne, mihin pitäisi?

Virhe on siis jo autojen suunnittelussa, jossa insinöörit eivät lainkaan huomioi sitä, että polttimot pimenevät tietyn ajan kuluttua. Sehän on myös nähtävissä siinä, että liikenteessä on jatkuvasti liikkeellä niin sanottuja yksisilmäisiä autoja. Pakko on siis ajella yhdellä valolla, kun vaihtoon ei saa apua.

Mistä saisi motivaatiota siihen, että auton polttimoiden vaihto onnistuisi ensinnäkin kuskilta tai toisekseen huoltamolla? Se lienee nykykehityksen myötä täysin mahdotonta. Jos autot tehdään niin hankaliksi, että kukaan ei osaa tai ei halua polttimoita vaihtaa, niin vaihtoehdoksi jää ainoastaan merkkikorjaamot. Mutta entä, jos yhtään merkkikorjaamoa ei osu matkan varrelle? Silloin on vain ajettava yhdellä ajovalolla ja pelättävä, että se viimeinenkin katoaa jossakin kohtaa matkaa.