Miten katsastustarkastus tehdään oikeaoppisesti

  • 25 Oct, 2021

Auton tarkastus

Auton katsastustarkastus on fiksu teettää ennen varsinaista katsastusta. Näin on etenkin silloin, jos alla on hieman vanhempi kulkuneuvo. Autosta löytyy nimittäin paljon kuluvia osia, joiden vuoksi katsastuksesta saattaa saada kielteisen päätöksen. Kielteinen katsastuspäätös on kuitenkin suhteellisen helppo välttää, jos tekee itse tai teettää tarkastuksen etukäteen ja vaihtaa autoon muutaman uuden osan. Tässä artikkelissa neuvomme sinulle, mitä autossa kannattaa tarkistaa tai vaihtaa ennen katsastukseen menoa, jotta saisit hyväksytyn päätöksen ja välttyisit lisäkuluilta.

Tee katsastustarkastus itse

Katsastustarkastus on helppo aloittaa miettimällä, mitä katsastaja autosta tarkistaa. Ensimmäiseksi on hyvä käydä läpi auton polttimot. Tarkista ajovalojen lisäksi jarruvalot, vilkut ja hätävilkut. Seuraava askel on tarkistaa öljyn laatu ja määrä sekä tuulilasinpesuneste.

Jos pystyt, kurkista myös auton alle. Missä kunnossa auton jarrut ovat? Ovatko renkaat vielä käyttökelpoiset? Muista huomioida kaikki kuluvat osat. Jos mahdollista, voit myös tehdä auton päästömittaukset itse ennen katsastusta, jotta tiedät, millaisissa lukemissa ne ovat.

Vaihda kuluneet osat uusiin

Helpoin tapa välttyä hylätyltä katsastuspäätökseltä on vaihtaa kuluneet osat uusiin. Olisi hyvä, jos varastosta löytyisi auton varaosia valmiiksi, jotta voit vain vaihtaa uudet alle. Lisäksi kaikki nesteet kannattaa täyttää ja tarvittaessa vaihtaa.

Jotta voisit säästää mahdollisimman paljon, voit tilata autotarvikkeet netistä ja vaihtaa esimerkiksi varaosat itse. Jos et tunne autoja ja niiden mekaniikkaa kovin hyvin, voit aina tehdä katsastustarkastuksen myös ammattilaisen avulla. Moni korjaamo tarjoaa tarkastuksia suhteellisen edullisesti, ja moni jopa lupaa sinulle hyväksytyn katsastuspäätöksen.