Onnistuuko auton öljynvaihto itse tehtynä

  • 15 Sep, 2022

Auton öljynvaihto itse onnistuu lähes jokaiselta

Suomessa autot ovat pitkän kauden kylmän sään armoilla ja joutuvat usein myös koetukselle paljossa kaupunkiajossa, joten öljy on syytä vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Se on kuitenkin aina vaihdettava viimeistään silloin, kun autonvalmistajan ilmoittama ajokilometrimäärä tukee täyteen. Öljyn voi käydä vaihdattamassa ammattilaisilla, mutta taloudestaan tarkemmat hoitavat sen itse. Tämäkin onnistuu, eikä auton öljynvaihto itse ole vähintään jotain autoista tietäville edes kovin suuri työ.

Auton öljynvaihto itse onnistuu näillä ohjeilla

Ennen öljynvaihtoa on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Ensinnäkin siihen, missä vaihdon tekee. Helpointa öljyn vaihtaminen on esimerkiksi tee se itse -hallissa, jossa saa auton nostettua ylös nosturilla. Öljynvaihto edellyttääkin turvallista pääsyä auton alle, minkä vuoksi tunkki ei ole kaikkein suositeltavin vaihtoehto. Ennen aloitusta on myös tarkistettava tarvittavan vaihtoöljyn määrä ja varattava käden ulottuville astia öljyn keräämistä varten sekä rättejä. Tarvittavat työkalut ja vaihdettavat osat eli öljysuodatin tai suodattimen patruuna sekä kuparitiiviste on oltava lähettyvillä.

Tärkeää on varata myös auton alle öljykaukalo jäteöljyn keräämistä varten. Öljynvaihto tehdään silloin, kun moottori on lämmin, mutta silloin on huomioitava, että öljy on kuumaa. Öljynkeräysastia sijoitetaan öljytulpan alle ja tulppa avataan varovaisesti. Öljynsuodatin irrotetaan sekä sen kuminen tiiviste. Sitten odotetaan, että öljyn valuminen lakkaa, minkä jälkeen pohjatulpan voi kiinnittää takaisin paikoilleen. Uuden öljynsuodattimen sisään valutetaan tilkka uutta öljyä, minkä jälkeen öljynsuodattimen voi kiinnittää paikoilleen. Lopuksi kaadetaan oikea määrä öljyä öljyntäyttöaukosta sisään.

Työn tuloksen tarkistaminen

Työn tulos on myös tarkistettava. Öljyn oikea määrä tarkistetaan öljytikulla ensin kylmästä moottorista. Kun se näyttää oikean määrän, moottori käynnistetään, kunnes öljynpaineen varoitusvalo sammuu. Öljyvuodot on myös tarkistettava. Tämän jälkeen moottori sammutetaan, odotetaan sen jäähtymistä muutama minuutti ja tehdään mittaus uudelleen hiukan lämpimästä moottorista. Mikäli kaikki on kunnossa, on vietävä autosta valutettu öljy oikeaan jätekeräyspisteeseen.